B L E T A R I A
M i r ë s e v i n i!


Forumi BLETARIA ka për qëllim informimin, edukimin dhe shkëmbimin e informatave e përvojave përmes anëtarëve të tij.

Për të marrë pjesë aktive, diskutuar dhe shfletuar forumin, duhet së pari të bëhet anëtarësimi me emër dhe mbiemër. Eshte e pëlqyeshme që çdo anetare i ri të bëjë prezantimin e tij në forum.

Ju faleminderit!
B L E T A R I A
M i r ë s e v i n i!


Forumi BLETARIA ka për qëllim informimin, edukimin dhe shkëmbimin e informatave e përvojave përmes anëtarëve të tij.

Për të marrë pjesë aktive, diskutuar dhe shfletuar forumin, duhet së pari të bëhet anëtarësimi me emër dhe mbiemër. Eshte e pëlqyeshme që çdo anetare i ri të bëjë prezantimin e tij në forum.

Ju faleminderit!
B L E T A R I A
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

B L E T A R I A

Forumi i parë shqiptarë për bletë e bletari
 
ForumForum  KërkoKërko  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimi  

 

 Kalendari i punëve ne bletari

Shko poshtë 
AutoriMesazh
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty25.10.11 12:23

Ketu do ta jap ni pasqyr rreth punve qe duhet te kryhen ne bletari ne gjdo muaj shkurtimishte


Duke filluar prej muajit Gushte se ne ket muaj fillon viti i Ri ne bletari

Gusht

-Kontrolli detal i te gjitha shoqrive per ta konstatuar,
a)gjendja shendetsore e bletve dhe luzmave,
b)cilsia e amave dhe te luzmave,
c)cilsia e kornizave,
d)sasia dhe cilsia e ushqimit.
-Mbrojtja nga temperaturat e larta,
-Sanimi i shoqrive te dobta,
-Luftimi i smindjeve gjitse i bletve dhe luzmave
(neomoza, varoa dhe kalbja etj).
-Ndrrimi i amave te vjetra dhe jo cilsore.
-Renditja e kornizave ne menyr me te pershtatshme per bleten per pun normale per formimin e qerdheve per dimrim,
-Fillimi me ushqim me intenziv per te krijuar rezerva per dimrim, ushqimi jepet vetem ne mbremje per tju shmangur grabitjes.
Shiqeri duhet tu jepet edhe me tej ne form kristali.
-Mrojtja nga arzat she grejzat.
-Mirmbajtja e enve te ujit.


Shtator

Finalizimi i punve qe nuk jon kry ne muajin gushte
- Vertetimi i rezervave te ushqimit dhe plotsim urgjent ityre sipas nevojes.
-Vazhdimi i ushqimit stimulus,
-Vazhdimi i luftimit te arzave dhe grejzave,
-Vendosja e kreherve per tu mbrojtun nga brejtsit,
-Bashkimi i shoqrive te dobta me te forte ne se jan te shendosha,
-kontrollimi i enve te ujit.


Tetor

Ne fillim te muajit te kryhen punet e betura nga muaji paraprak.
-Trajtimi i bletve kunder varoes
-Riparimi dhe forcimi i mbajtseve
-Meremetimi i kulmit,
-Ngjyrosja e koshereve,
-Rregullimi i koshereve ne at menyr qe uji te rrjedh jashte koshereve,
-Sigurimi i qetsis ne bletore.


Nentor

Te kryhet ngrohja e shoqrive,
-Vertetimi se si funksion ventilimi,
-Mbrojtja e bletve nga ererat,
-Pastrimi nga bletet e vdekura,
-Vertetimi nese kosheret jan te mbrojtura nga minjet a po mos ka hyr donje i till ne koshere.
-Mbrojtja e bletve nga shpezet,
e veqenarishte nga pikthi.


Dhjetor

Koh pas kohe vizitohet bletishtja per vertetimin e gjendjes,
-Heqja e debores se lagur dhe e bletve te vdekura,
-Nese debora nuk eshte e lagesht nuk duhet te heqet,
-Kontrollimi i ventilimit dhe brojtja nga brejtsit,
-Vazhdimi i mrojtjes nga shpezet,
-Ndegjimi i zhurmes se bletes me ane te gupit plastik, vlersimi i gjendjes, e sipas nevojes ti jete ndihme.
-Riparimi i paisjeve dhe aparateve per bletari.


Ktote dhena i dhash per bletar te ri per tju kujtuar punet qe ju kan mbetur
dhe pas muajit dhjetor do tijap edhe per muajte ne vazdim qe te jemi ma te pergaditur per dimrimin e bleteve.

Keto te dhena jan dhen ne forme te shkurtur por duhet qe te shfletoni literatur dhe ti pytni bletaret me pervoj.

Ju pershendes te gjith bletaret dhe antaret e forumi.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty27.12.11 11:25

Qe erdhe koha per tju shkruajtur ne vazhdim edhe per muajte te tjer per Kalendarin e bletaris. Tani dot ju shkruaj per muajin Janar
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty27.12.11 12:04

Qe erdhe koha per tju shkruajtur ne vazhdim edhe per muajte te tjer per Kalendarin e bletaris. Tani dot ju shkruaj per muajin ,Janar

Sigurimi i qetsis ne bletore,
Te vizitohet bletoria dhe te shikohet nese gjendja eshte normale,
Me fillimin e shkrirjes se debores, pastrohet hyrja ne zgjua,
Nese kemi dite te nxehta e bletet dalin nga zgjoi, ne hyrje te zgjoit duhet shtruar kashte, karton ose leter, materjal te thate , ne menyr qe bletet te mos bien ne bore, perkatsishte ne vend te lageshte ,
Te mbrohet bletorja nga shpezet grabitqare,
Te mbeshteten shoqrit qe nuk kane sasi te mjaftushem te ushqimit.


ShkurteSigurimi i qetesis ne bletore.
Te mos lejohet ngrirja e hyrjes se kosheres,
Te kontrollohet gjendja shendetsore e bleteve,
Te vlersohet forca e zgjojeve ne baze te fluturimit te bleteve ne ditet e mira.
Te mos qelen kosheret nga kureshtja, perveq nese eshte e domosdoshme.
Shoqrive me pak ushqim t'u ofrohete ushqim (mjalte ose pogaqe),
Te pastrohen dyshemet e koshereve nga mbeturinat dhe bletet e vdekura dhe te dezinfektohen me flakendezje,
Mbeturinat dhe bletet e vdekura te digjen,
te zevendesohen materjali i perdorur nese eshte lagur,
Te zevendesohet Ama e vjeter me te re dhe te bashkohen shoqerite dobta.


Mars

Te kryhet kontrolli i par pranveror i te gjitha shoqrive dhe te konstatohet: sasija e ushqimit, gjendja shendetsore , kualiteti i amave , kualiteti i larvave etj.,
Te menjanohen dobsit e evindetuara ne ditarin e bletarit,
Kontrolli dhe djegia e bleteve te vdekura dhe te kalbura,
Te behet trajtimi i par kunder "varoas",
Ne gjysmen e dyte te muajit, te merren masa per luftimin e Nezomozes, nese paraqite,
Te fillohet me ushqim stimulus,
Ne gjysmen e dyte te muajit, nese eshte koha e mir, te fillohet me masa per kalimin e dimrit
Te pastrohet dhe te vendoset ena per Uje.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty29.01.12 12:54

gafurrarifi shkruajti:
Qe erdhe koha per tju shkruajtur ne vazhdim edhe per muajte te tjer per Kalendarin e bletaris. Tani dot ju shkruaj per muajin ,Janar

Sigurimi i qetsis ne bletore,
Te vizitohet bletoria dhe te shikohet nese gjendja eshte normale,
Me fillimin e shkrirjes se debores, pastrohet hyrja ne zgjua,
Nese kemi dite te nxehta e bletet dalin nga zgjoi, ne hyrje te zgjoit duhet shtruar kashte, karton ose leter, materjal te thate , ne menyr qe bletet te mos bien ne bore, perkatsishte ne vend te lageshte ,
Te mbrohet bletorja nga shpezet grabitqare,
Te mbeshteten shoqrit qe nuk kane sasi te mjaftushem te ushqimit.


ShkurteSigurimi i qetesis ne bletore.
Te mos lejohet ngrirja e hyrjes se kosheres,
Te kontrollohet gjendja shendetsore e bleteve,
Te vlersohet forca e zgjojeve ne baze te fluturimit te bleteve ne ditet e mira.
Te mos qelen kosheret nga kureshtja, perveq nese eshte e domosdoshme.
Shoqrive me pak ushqim t'u ofrohete ushqim (mjalte ose pogaqe),
Te pastrohen dyshemet e koshereve nga mbeturinat dhe bletet e vdekura dhe te dezinfektohen me flakendezje,
Mbeturinat dhe bletet e vdekura te digjen,
te zevendesohen materjali i perdorur nese eshte lagur,
Te zevendesohet Ama e vjeter me te re dhe te bashkohen shoqerite dobta.


Mars

Te kryhet kontrolli i par pranveror i te gjitha shoqrive dhe te konstatohet: sasija e ushqimit, gjendja shendetsore , kualiteti i amave , kualiteti i larvave etj.,
Te menjanohen dobsit e evindetuara ne ditarin e bletarit,
Kontrolli dhe djegia e bleteve te vdekura dhe te kalbura,
Te behet trajtimi i par kunder "varoas",
Ne gjysmen e dyte te muajit, te merren masa per luftimin e Nezomozes, nese paraqite,
Te fillohet me ushqim stimulus,
Ne gjysmen e dyte te muajit, nese eshte koha e mir, te fillohet me masa per kalimin e dimrit
Te pastrohet dhe te vendoset ena per Uje.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty01.04.12 12:52

Tani erdhi koha qe te shkruaj edhe per muajte me aktiv per bletari.

Muaji PRILL

Te kryhet kontrolli detaj i shoqerive, nese nuk eshte bere ne gjysmen e dyte te muajit te kaluar.
Te percillet zhvillimi i bleteve dhe te zgjerohet foleja.
Te hiqen konizat me mjalte te vjeter , me qellim te zgjerimit te hapsires per tja mundsuar shumzimin e ames.
Te hiqen kornizat me polen ne kohen e lulzimit te bimeve dhe te ruhen si rezerva.
Te mblidhet poleni i luleve me kapse.
Te mirret masa per ruajtjen e atmosferes se punes dhe te pengohet luzmimi i hershem.
Ne raste te nderprejes se ushqimit ne kullote per shkak te kushteve klimatike, te vazhdohet me ushqim stimulues.
Bashkimi i shoqerive te dobta me te fortat.
Kontrollimi shendetesor i bleteve dhe larave.
Te aplikohet lufta biologjike kunder Varoes.
Ena per uje te mbahet gjithmon e paster.MAJI

Ruajtja e atmosferes se punes dhe pengimi nga luzmimit me ventilim te mire.
Zgjerimi me kohe i hapsires ne koshere.
Ndrrimi i amave te vjetera me te reja.
Futja nen hije e kosherve te ekspozura direkte ne rrezet e diellit.
Te shoqerit e forta te hiqen korrnizate e vulosura dhe te vendosen ne shoqerit e dobeta, e ato te zevendesohen me te reja.
Nese per shkaqe te ndryshme nuke eshte bere balancimi i shoqerive, ky veperim dermerret menjehere.
Menjhere pas lulzimimit te akacies (bagremit) duhet te fillohet me shtimin e mjaltit.
Te hapen te dy dyert larte dhe poshte.
Vendosja e kornizave ne largesi te duhur per ti mundesuar ames te qel sa me mire.
Kufizimi i levizjes se ames per te marr rendimente sa ma te larta te mjaltit.
Si te mbushen ma teper se gjysma,te shtohen kornizat.
Mos te qelen kosheret gjate dites per te mos e pengur punen e bleteve.


QESHOR


Vjelja e mjaltit, kullimi dhe centrifugimi.

Gjate vjeljes se mjaltit duhet te pasur kujdes qe te lihet se paku 10 kg, sepse mjalti ne mjalte prodhohet.
Kornizat me mjalte te hiqen ne mengjes e te kthehen ne mbremje.
Te mose lejohet ftohja e mjaltit, sepse centrifugohet me veshtersi.
Mjalti duhet te ruhete ne ene te pastra per ta ruajtur higjienen.
Te mbahete shoqrija ne gjendje te mire dhe ne atmosfer pune per kullotate e ardhshme.
Prodhimi e ndrrimi i amave.
Shumezimi i i shiqerive te bleteve.
Krijimi i shoqerive ndihmese dhe nukleuseve.
Mirembajtja e hojeve.
Sigurimi i sasive te mjaftuara te mjaltes dhe polenit per dimerim.
Rritja e vetilimit nese ngrihet temperatura.
Ushqimi sitimulis me sheqer te that.
Mirmbatja e eneve te ujit.
Trajtimi me timol kunder "varoas".
Edhe me tej aplitkohet lufta biologjike kunder "varoas".KORRIK

Mrojtja nga temperaturat e larta.
Vendosja e rrjetes ne vend te mbuleses se mbreshme (ventilimi i erret).
Kur nuk ka rrjet, hiqet mbulesa e mbreshme per levisjes se lirshme te bleteve.
Nese kosheret i eksopozohet direkt diellit, mbi to ne kulm mund te hedhet san ose bari i njome.
Kontrollohet rrekullisht ena e ujit.
Prodhimi dhe ndrrimi i amave.
Krijimi i luzmave te reja.
Mbikqyrja e luzmave te reja.
Mbrojtja nga gabitja.
Shtimi i shiqerit kristal per simolomin e bleteve dhe amave.
Aplikimi i masave per parandalimin e zhvillimit te "varoas", e cila ne kete muj arrin maksimumin e zhvillimit.
Levizja e bleteve ne kullota e lulediellit dhe blini.


Dhe ne fune sme mete gje tjeter vetem tju pershendeti te gjithe bletare qe te keni suksese ne pune me BLETE.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty25.04.12 21:25

gafurrarifi shkruajti:
Tani erdhi koha qe te shkruaj edhe per muajte me aktiv per bletari.

Muaji PRILL

Te kryhet kontrolli detaj i shoqerive, nese nuk eshte bere ne gjysmen e dyte te muajit te kaluar.
Te percillet zhvillimi i bleteve dhe te zgjerohet foleja.
Te hiqen konizat me mjalte te vjeter , me qellim te zgjerimit te hapsires per tja mundsuar shumzimin e ames.
Te hiqen kornizat me polen ne kohen e lulzimit te bimeve dhe te ruhen si rezerva.
Te mblidhet poleni i luleve me kapse.
Te mirret masa per ruajtjen e atmosferes se punes dhe te pengohet luzmimi i hershem.
Ne raste te nderprejes se ushqimit ne kullote per shkak te kushteve klimatike, te vazhdohet me ushqim stimulues.
Bashkimi i shoqerive te dobta me te fortat.
Kontrollimi shendetesor i bleteve dhe larave.
Te aplikohet lufta biologjike kunder Varoes.
Ena per uje te mbahet gjithmon e paster.MAJI

Ruajtja e atmosferes se punes dhe pengimi nga luzmimit me ventilim te mire.
Zgjerimi me kohe i hapsires ne koshere.
Ndrrimi i amave te vjetera me te reja.
Futja nen hije e kosherve te ekspozura direkte ne rrezet e diellit.
Te shoqerit e forta te hiqen korrnizate e vulosura dhe te vendosen ne shoqerit e dobeta, e ato te zevendesohen me te reja.
Nese per shkaqe te ndryshme nuke eshte bere balancimi i shoqerive, ky veperim dermerret menjehere.
Menjhere pas lulzimimit te akacies (bagremit) duhet te fillohet me shtimin e mjaltit.
Te hapen te dy dyert larte dhe poshte.
Vendosja e kornizave ne largesi te duhur per ti mundesuar ames te qel sa me mire.
Kufizimi i levizjes se ames per te marr rendimente sa ma te larta te mjaltit.
Si te mbushen ma teper se gjysma,te shtohen kornizat.
Mos te qelen kosheret gjate dites per te mos e pengur punen e bleteve.


QESHOR


Vjelja e mjaltit, kullimi dhe centrifugimi.

Gjate vjeljes se mjaltit duhet te pasur kujdes qe te lihet se paku 10 kg, sepse mjalti ne mjalte prodhohet.
Kornizat me mjalte te hiqen ne mengjes e te kthehen ne mbremje.
Te mose lejohet ftohja e mjaltit, sepse centrifugohet me veshtersi.
Mjalti duhet te ruhete ne ene te pastra per ta ruajtur higjienen.
Te mbahete shoqrija ne gjendje te mire dhe ne atmosfer pune per kullotate e ardhshme.
Prodhimi e ndrrimi i amave.
Shumezimi i i shiqerive te bleteve.
Krijimi i shoqerive ndihmese dhe nukleuseve.
Mirembajtja e hojeve.
Sigurimi i sasive te mjaftuara te mjaltes dhe polenit per dimerim.
Rritja e vetilimit nese ngrihet temperatura.
Ushqimi sitimulis me sheqer te that.
Mirmbatja e eneve te ujit.
Trajtimi me timol kunder "varoas".
Edhe me tej aplitkohet lufta biologjike kunder "varoas".KORRIK

Mrojtja nga temperaturat e larta.
Vendosja e rrjetes ne vend te mbuleses se mbreshme (ventilimi i erret).
Kur nuk ka rrjet, hiqet mbulesa e mbreshme per levisjes se lirshme te bleteve.
Nese kosheret i eksopozohet direkt diellit, mbi to ne kulm mund te hedhet san ose bari i njome.
Kontrollohet rrekullisht ena e ujit.
Prodhimi dhe ndrrimi i amave.
Krijimi i luzmave te reja.
Mbikqyrja e luzmave te reja.
Mbrojtja nga gabitja.
Shtimi i shiqerit kristal per simolomin e bleteve dhe amave.
Aplikimi i masave per parandalimin e zhvillimit te "varoas", e cila ne kete muj arrin maksimumin e zhvillimit.
Levizja e bleteve ne kullota e lulediellit dhe blini.


Dhe ne fune sme mete gje tjeter vetem tju pershendeti te gjithe bletare qe te keni suksese ne pune me BLETE.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty16.01.13 21:21

gafurrarifi shkruajti:
gafurrarifi shkruajti:
Qe erdhe koha per tju shkruajtur ne vazhdim edhe per muajte te tjer per Kalendarin e bletaris. Tani dot ju shkruaj per muajin ,Janar

Sigurimi i qetsis ne bletore,
Te vizitohet bletoria dhe te shikohet nese gjendja eshte normale,
Me fillimin e shkrirjes se debores, pastrohet hyrja ne zgjua,
Nese kemi dite te nxehta e bletet dalin nga zgjoi, ne hyrje te zgjoit duhet shtruar kashte, karton ose leter, materjal te thate , ne menyr qe bletet te mos bien ne bore, perkatsishte ne vend te lageshte ,
Te mbrohet bletorja nga shpezet grabitqare,
Te mbeshteten shoqrit qe nuk kane sasi te mjaftushem te ushqimit.


ShkurteSigurimi i qetesis ne bletore.
Te mos lejohet ngrirja e hyrjes se kosheres,
Te kontrollohet gjendja shendetsore e bleteve,
Te vlersohet forca e zgjojeve ne baze te fluturimit te bleteve ne ditet e mira.
Te mos qelen kosheret nga kureshtja, perveq nese eshte e domosdoshme.
Shoqrive me pak ushqim t'u ofrohete ushqim (mjalte ose pogaqe),
Te pastrohen dyshemet e koshereve nga mbeturinat dhe bletet e vdekura dhe te dezinfektohen me flakendezje,
Mbeturinat dhe bletet e vdekura te digjen,
te zevendesohen materjali i perdorur nese eshte lagur,
Te zevendesohet Ama e vjeter me te re dhe te bashkohen shoqerite dobta.


Mars

Te kryhet kontrolli i par pranveror i te gjitha shoqrive dhe te konstatohet: sasija e ushqimit, gjendja shendetsore , kualiteti i amave , kualiteti i larvave etj.,
Te menjanohen dobsit e evindetuara ne ditarin e bletarit,
Kontrolli dhe djegia e bleteve te vdekura dhe te kalbura,
Te behet trajtimi i par kunder "varoas",
Ne gjysmen e dyte te muajit, te merren masa per luftimin e Nezomozes, nese paraqite,
Te fillohet me ushqim stimulus,
Ne gjysmen e dyte te muajit, nese eshte koha e mir, te fillohet me masa per kalimin e dimrit
Te pastrohet dhe te vendoset ena per Uje.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty22.06.13 20:13

gafurrarifi shkruajti:
 Tani erdhi koha qe te shkruaj edhe per muajte me aktiv per bletari.

  Muaji      PRILL

Te kryhet kontrolli detaj i shoqerive, nese nuk eshte bere ne gjysmen e dyte te muajit te kaluar.
Te percillet zhvillimi i bleteve dhe te zgjerohet foleja.
Te hiqen konizat me mjalte te vjeter , me qellim te zgjerimit te hapsires per tja mundsuar shumzimin e ames.
Te hiqen kornizat me polen ne kohen e lulzimit te bimeve dhe te ruhen si rezerva.
Te mblidhet poleni i luleve me kapse.
Te mirret masa per ruajtjen e atmosferes se punes dhe te pengohet luzmimi i hershem.
Ne raste te nderprejes se ushqimit ne kullote per shkak te kushteve klimatike, te vazhdohet me ushqim stimulues.
Bashkimi i shoqerive te dobta me te fortat.
Kontrollimi shendetesor i bleteve dhe larave.
Te aplikohet lufta biologjike kunder Varoes.
Ena per uje te mbahet gjithmon e paster.                    MAJI  

   Ruajtja e atmosferes se punes dhe pengimi nga luzmimit me ventilim te mire.
Zgjerimi me kohe i hapsires ne koshere.
Ndrrimi i amave te vjetera me te reja.
Futja nen hije e kosherve te ekspozura direkte ne rrezet e diellit.
Te shoqerit e forta te hiqen korrnizate e vulosura dhe te vendosen ne shoqerit e dobeta, e ato te zevendesohen me te reja.
Nese per shkaqe te ndryshme nuke eshte bere balancimi i shoqerive, ky veperim dermerret menjehere.
Menjhere pas lulzimimit te akacies (bagremit) duhet te fillohet me shtimin e mjaltit.
Te hapen te dy dyert larte dhe poshte.
Vendosja e kornizave ne largesi te duhur per ti mundesuar ames te qel sa me mire.
Kufizimi i levizjes se ames per te marr rendimente sa ma te larta te mjaltit.
Si te mbushen ma teper se gjysma,te shtohen kornizat.
Mos te qelen kosheret gjate dites per te mos e pengur punen e bleteve.


         QESHOR


 Vjelja e mjaltit, kullimi dhe centrifugimi.

Gjate vjeljes se mjaltit duhet te pasur kujdes qe te lihet se paku 10 kg, sepse mjalti ne mjalte prodhohet.
Kornizat me mjalte te hiqen ne mengjes e te kthehen ne mbremje.
Te mose lejohet ftohja e mjaltit, sepse centrifugohet me veshtersi.
Mjalti duhet te ruhete ne ene te pastra per ta ruajtur higjienen.
Te mbahete shoqrija ne gjendje te mire dhe ne atmosfer pune per kullotate e ardhshme.
Prodhimi e ndrrimi i amave.
Shumezimi i i shiqerive te bleteve.
Krijimi i shoqerive ndihmese dhe nukleuseve.
Mirembajtja e hojeve.
Sigurimi i sasive te mjaftuara te mjaltes dhe polenit per dimerim.
Rritja e vetilimit nese ngrihet temperatura.
Ushqimi sitimulis me sheqer te that.
Mirmbatja e eneve te ujit.
Trajtimi me timol kunder "varoas".
Edhe me tej aplitkohet lufta biologjike kunder "varoas".                    KORRIK

Mrojtja nga temperaturat e larta.
Vendosja e rrjetes ne vend te mbuleses se mbreshme (ventilimi i erret).
Kur nuk ka rrjet, hiqet mbulesa e mbreshme per levisjes se lirshme te bleteve.
Nese kosheret i eksopozohet direkt diellit, mbi to ne kulm mund te hedhet san ose bari i njome.
Kontrollohet rrekullisht ena e ujit.
Prodhimi dhe ndrrimi i amave.
Krijimi i luzmave te reja.
Mbikqyrja e luzmave te reja.
Mbrojtja nga gabitja.
Shtimi i shiqerit kristal per simolomin e bleteve dhe amave.
Aplikimi i masave per parandalimin e zhvillimit te "varoas", e cila ne kete muj arrin maksimumin e zhvillimit.
Levizja e bleteve ne kullota e lulediellit dhe blini.


        Dhe ne fune sme mete gje tjeter vetem tju pershendeti te gjithe bletare qe te keni suksese ne pune me BLETE.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty19.10.13 21:41

gafurrarifi shkruajti:
       Ketu do ta jap ni pasqyr rreth  punve qe duhet te kryhen ne bletari ne gjdo muaj   shkurtimishte
             
           
             Duke filluar prej muajit Gushte se ne ket muaj fillon viti i Ri ne bletari
       
                          Gusht
 
-Kontrolli detal i te gjitha shoqrive per ta konstatuar,
a)gjendja shendetsore e bletve dhe luzmave,
b)cilsia e amave dhe te luzmave,
c)cilsia e kornizave,
d)sasia dhe cilsia e ushqimit.
-Mbrojtja nga temperaturat e larta,
-Sanimi i shoqrive te dobta,
-Luftimi i smindjeve gjitse i bletve dhe luzmave
(neomoza, varoa dhe kalbja etj).
-Ndrrimi i amave te vjetra dhe jo cilsore.
-Renditja e kornizave ne menyr me te pershtatshme per bleten per pun normale per formimin e qerdheve per dimrim,
-Fillimi me ushqim me intenziv per te krijuar rezerva per dimrim, ushqimi jepet vetem ne mbremje per tju  shmangur grabitjes.
Shiqeri duhet tu jepet edhe me tej ne form kristali.
-Mrojtja nga arzat she grejzat.
-Mirmbajtja e enve te ujit.


                          Shtator
 
 Finalizimi i punve qe nuk jon kry ne muajin gushte
- Vertetimi i rezervave te ushqimit dhe plotsim urgjent ityre sipas nevojes.
-Vazhdimi i ushqimit stimulus,
-Vazhdimi i luftimit te arzave dhe grejzave,
-Vendosja e kreherve per tu mbrojtun nga brejtsit,
-Bashkimi i shoqrive te dobta me te forte ne se jan te shendosha,
-kontrollimi i enve te ujit.


                         Tetor

 Ne fillim te muajit te kryhen punet e betura nga muaji paraprak.
-Trajtimi i bletve kunder varoes
-Riparimi dhe forcimi i mbajtseve
-Meremetimi i kulmit,
-Ngjyrosja e koshereve,
-Rregullimi i koshereve ne at menyr qe uji te rrjedh jashte koshereve,
-Sigurimi i qetsis ne bletore.


                        Nentor

 Te kryhet ngrohja e shoqrive,
-Vertetimi se si funksion ventilimi,
-Mbrojtja e bletve nga ererat,
-Pastrimi nga bletet e vdekura,
-Vertetimi nese kosheret jan te mbrojtura nga minjet a po mos ka hyr donje i till ne koshere.
-Mbrojtja e bletve nga shpezet,
e veqenarishte nga pikthi.


                     Dhjetor

Koh pas kohe vizitohet bletishtja per vertetimin e gjendjes,
-Heqja e debores se lagur dhe e bletve te vdekura,
-Nese debora nuk eshte e lagesht nuk duhet te heqet,
-Kontrollimi i ventilimit dhe brojtja nga brejtsit,
-Vazhdimi i mrojtjes nga shpezet,
-Ndegjimi i zhurmes se bletes me  ane te gupit plastik, vlersimi i gjendjes, e sipas nevojes ti jete ndihme.
-Riparimi i paisjeve dhe aparateve per bletari.


 Ktote dhena i dhash per bletar te ri per tju kujtuar punet qe ju kan mbetur  
dhe pas muajit dhjetor do tijap edhe per muajte ne vazdim qe te jemi ma te pergaditur per dimrimin e bleteve.

Keto te dhena jan  dhen ne forme te shkurtur  por duhet qe te shfletoni literatur dhe ti pytni bletaret me pervoj.

   Ju pershendes te gjith bletaret  dhe antaret e forumi.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty03.01.14 13:11

gafurrarifi shkruajti:
gafurrarifi shkruajti:
   Qe erdhe koha  per  tju shkruajtur ne vazhdim edhe per muajte te tjer per Kalendarin e bletaris.                                                                                                                                                   Tani dot ju shkruaj per muajin ,                                           Janar

Sigurimi i qetsis ne bletore,
Te vizitohet bletoria dhe te shikohet nese gjendja eshte normale,
Me fillimin e shkrirjes se debores, pastrohet hyrja ne zgjua,
Nese kemi dite te nxehta  e bletet dalin  nga zgjoi, ne hyrje te zgjoit duhet shtruar  kashte, karton ose leter, materjal te thate , ne menyr qe bletet te mos bien ne bore, perkatsishte ne vend te lageshte ,
Te mbrohet bletorja nga shpezet grabitqare,                                                        
Te mbeshteten shoqrit qe nuk kane sasi te mjaftushem te ushqimit.


                                         ShkurteSigurimi i qetesis ne bletore.
Te mos lejohet ngrirja e hyrjes se kosheres,
Te kontrollohet gjendja shendetsore e bleteve,
Te vlersohet forca e zgjojeve ne baze te fluturimit te bleteve ne ditet e mira.
Te mos qelen kosheret nga kureshtja, perveq nese eshte e domosdoshme.
Shoqrive me pak ushqim t'u ofrohete ushqim (mjalte ose pogaqe),
Te pastrohen dyshemet e koshereve nga mbeturinat dhe bletet e vdekura dhe te dezinfektohen me flakendezje,
Mbeturinat dhe bletet e vdekura te digjen,
te zevendesohen materjali i perdorur nese eshte lagur,
Te zevendesohet Ama e vjeter me te re dhe te bashkohen shoqerite dobta.


                                                Mars

Te kryhet kontrolli i par pranveror i te gjitha shoqrive dhe te konstatohet: sasija e ushqimit, gjendja shendetsore , kualiteti i amave , kualiteti i larvave etj.,
Te menjanohen dobsit e evindetuara ne ditarin e bletarit,
Kontrolli dhe djegia e bleteve te vdekura dhe te kalbura,
Te behet trajtimi i par kunder "varoas",
Ne gjysmen e dyte te muajit, te merren masa per luftimin e Nezomozes, nese paraqite,
Te fillohet me ushqim stimulus,
Ne gjysmen e dyte te muajit, nese eshte koha e mir, te fillohet me masa per kalimin e dimrit
Te pastrohet dhe te vendoset ena per Uje.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty08.02.14 19:16

Une sote i kontrollova shoqerit e bleteve dhe e vrejta se e kishin hargju ushmin gati ne perfundim dhe mu dufte te intervenoj me niher me ushqim te ngurete .

Dhe me lindi ni mendim qe te beje ni postim per bletare te ri qe ti informoj se kjo kohe e mire qe po merr ne Kosove ne mes te dimirit per bletar nuk eshte e mire se duhet qe te kujdesen ma shum rrethe shoqerive te bleteve per shkak te hargjimit te ushqimit se duhet te intervenohet sa ma shpejt me ushqim te nguret.
Qe mose te vije deri te grabitja ne mes te shoqerive apo mose te vjen deri te shkatrrimit te shoqerve se eshte kohe e pershtateshme se shoqerit mujne te dalin lirshem perjashta pe fluturim pastrues apo per te kerkuar ushqim dhe keshtu vjen deri te grabitja ne mes te shoqerive , inshalla nuk i ndodhe askujte kjo dukuri ne bletari .

Ne fund ju pershendes te gjithve ju bletar dhe suksese ne bletari.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty10.03.14 18:48

Disa fakte rrethe HOJEVE ne korniz.
Ne 10 decimetra hoje i ka 324 vrima .
Kurse ne te NI anet e ni kornize i ka 2916 vrima te hojeve .
Kurse ni korniz ne te DY anete i ka 5832 vrime te hojeve .
Dotethot qe i gjithe zgjoi perafersishte 6000 vende apo vrime te hojeve qe sherbejn per mjalte apo vez te bletes .

Ni e treta e kornizes i ka perafersishte 1 kg. mjalte .
Kurse gjysma e kornizes i ka 2 kg. mjalte.
E ter korniza ne te dy anet i ka perafersishte 4 kg. mjalte .

Kurse e njejta gjendje eshte edhe me miza blete.

Ni e trete e kornizes qe eshte e mbuluar me miza te bletes eshte shoqeri e dobete.
Kurse gjysma e kornizes e mbuluar me miza blete eshte shoqeri e forte.
Ne qoftse eshte e tere korniza e mbuluar me miza blete eshte shoqeri SHUM e FORTE .


Ne funde ju pershendes te gjithe bletare ne forum dhe ju deshiroj bletari te sukseshme ne ket vite.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Lipjani
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty10.03.14 20:50

Zoti gafur une qysh e kuptova matematiken qe ti e ke bo ,e vrejta qe e ki bo ni gabim
E ke cek qe nje kornize ne dy anet e saj i ka 5832 ndersa komplet zgjoi duhet ti ket perafersisht 60000 vrima e jo 6000 une keshtu e kuptova,qe edhe besoj qe ishte nje gabim teknik
Pershentrtje nga lipjani
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty15.03.14 20:12

Shume mire e ke vrejtur ashtu eshte edhe me vjen shume mir qe e ke pa kete gabim teknik eshte.
Te falenderoj ty Lipjani dhe kisha pas deshir qe te takohemi qe ta pim nga ni kafe dhe bisedojm ne qoftse edhe ti pajtohesh. Dhe kam shok qe jam njoftu nepermjet keti forumi.
Me rrespekte ngs Gafurri.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Lipjani
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty15.03.14 22:47

Po more jo nga ni po ka dy e tri nuk eshte fare problem se une edhe ashtu kam nevoj me u taku me bletar qe kan prevoj ne bletari
Pershendetje nga lipjani
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty16.11.14 14:27

Sote dote trajtojm disa fakte rrethe luftimit te Varoes gjate veres .
      Sipas bletarit Kostandin Puleri qe ai i ka marr prej bletarve te Algjeris, Egjiptit, Libanit se si ata e perdorin Hithren ne koshere permbi korniza ne vend te hemikaleve qe te mos ta demtojm mjaltin. Edhe ai vete tregon se ka pasur sukses me perdorimin e hitheres kunder Varoes ket parazit te rrezikshem per bletari.
      Ju pershendet gaafurrarifi dhe suksese.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Bletari i Vjeter
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty16.11.14 18:16

Pershendetje Gafurrarifi.A ka mundesi te na tregosh me gjeresisht mbi perdorimin e hitheres per luftimin e varoas gjate veres,si:ne cilet muj te veres,a perdoret gjate dites apo ne mbremje,a perdoren gjethet e njoma apo perdoret uji ne te cilin kan qendruar gjethet e hithres apo duhet zier gjethet ne uje.
Ju pershendet Bletari i Vjeter!
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty18.11.14 9:01

Sipas autorit kjo prdoret gjat veres , merren disa flet te bimes se hitheres dhe qitet mbi korniza dhe lehet ashtu te njoma deri te thahen kjo perdoret gjate muajve te veres dhe perserite nder koh .
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Bletari i Vjeter
Anëtarë i ri
Anëtarë i ri


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty19.11.14 17:48

Faleminderit per sqarimin z.Gafurr, tani e kam te kjart.Te deshiroi suksese dhe uroj qe juve dhe te gjithe bletareve tjere dimerim sa me te mire te Bleteve. Ju pershendes juve dhe te gjithe Bleterritesit.Bletari i Vjeter!
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty09.03.15 21:20

Ja  si zhvillohet teknologjija e bletaris, e ne ne Kosove ku jemi. Shikone videon ne vazhdim.


https://www.youtube.com/watch?v=ryWC92NT2Eo
Mbrapsht në krye Shko poshtë
prishtinasi
Anëtarë i plotë
Anëtarë i plotë


Zgjua (koshere) : lr

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty10.03.15 19:20

K
etu mir thua z,gafurr ke te drejte edhe nuk jemi aq mir me teknologji, me te than te drejten po te kerkojsh nje video ne gjuh shqipe ne youtube i gjen maxsimum 10 ne krahasim me gjuhet tjera ka me mijra sosh, ndersa 1 ne 10 persona nuk ka telefon te menqur apo me kamer te mir qka na kushton qe kur ti hapim kosheret te bejm nje gjirim dhe ti japim mendimin momnetal per at shoqeri qe e hapim , jemi pak dembela rreth mbajtjes se informacioneve apo shenimeve, ju pershendes ndoshta e teprova pak por kemi arsye te shqetsohemi ne ket drejtim.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty24.06.15 9:07

gafurrarifi shkruajti:
Disa fakte rrethe HOJEVE ne korniz.
Ne 10 decimetra hoje i ka 324 vrima .
Kurse ne te NI anet e ni kornize i ka 2916 vrima te hojeve .
Kurse ni korniz ne te DY anete i ka 5832 vrime te hojeve .
Dotethot qe i gjithe zgjoi perafersishte 60.000 vende apo vrime te hojeve qe sherbejn per mjalte apo vez te bletes .

Ni e treta e kornizes i ka perafersishte 1 kg. mjalte .
Kurse gjysma e kornizes i ka 2 kg. mjalte.
E ter korniza ne te dy anet i ka perafersishte 4 kg. mjalte .

Kurse e njejta gjendje eshte edhe me miza blete.

Ni e trete e kornizes qe eshte e mbuluar me miza te bletes eshte shoqeri e dobete.
Kurse gjysma e kornizes e mbuluar me miza blete eshte shoqeri e forte.
Ne qoftse eshte e tere korniza e mbuluar me miza blete eshte shoqeri SHUM e FORTE .
 

Ne funde ju pershendes te gjithe bletare ne forum dhe  ju deshiroj bletari te sukseshme ne ket vite.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
gafurrarifi
Anëtarë i vjetër
Anëtarë i vjetër


Zgjua (koshere) : LR

Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty20.08.15 8:59

gafurrarifi shkruajti:
       Ketu do ta jap ni pasqyr rreth  punve qe duhet te kryhen ne bletari ne gjdo muaj   shkurtimishte
             
           
             Duke filluar prej muajit Gushte se ne ket muaj fillon viti i Ri ne bletari
       
                          Gusht
 
-Kontrolli detal i te gjitha shoqrive per ta konstatuar,
a)gjendja shendetsore e bletve dhe luzmave,
b)cilsia e amave dhe te luzmave,
c)cilsia e kornizave,
d)sasia dhe cilsia e ushqimit.
-Mbrojtja nga temperaturat e larta,
-Sanimi i shoqrive te dobta,
-Luftimi i smindjeve gjitse i bletve dhe luzmave
(neomoza, varoa dhe kalbja etj).
-Ndrrimi i amave te vjetra dhe jo cilsore.
-Renditja e kornizave ne menyr me te pershtatshme per bleten per pun normale per formimin e qerdheve per dimrim,
-Fillimi me ushqim me intenziv per te krijuar rezerva per dimrim, ushqimi jepet vetem ne mbremje per tju  shmangur grabitjes.
Shiqeri duhet tu jepet edhe me tej ne form kristali.
-Mrojtja nga arzat she grejzat.
-Mirmbajtja e enve te ujit.


                          Shtator
 
 Finalizimi i punve qe nuk jon kry ne muajin gushte
- Vertetimi i rezervave te ushqimit dhe plotsim urgjent ityre sipas nevojes.
-Vazhdimi i ushqimit stimulus,
-Vazhdimi i luftimit te arzave dhe grejzave,
-Vendosja e kreherve per tu mbrojtun nga brejtsit,
-Bashkimi i shoqrive te dobta me te forte ne se jan te shendosha,
-kontrollimi i enve te ujit.


                         Tetor

 Ne fillim te muajit te kryhen punet e betura nga muaji paraprak.
-Trajtimi i bletve kunder varoes
-Riparimi dhe forcimi i mbajtseve
-Meremetimi i kulmit,
-Ngjyrosja e koshereve,
-Rregullimi i koshereve ne at menyr qe uji te rrjedh jashte koshereve,
-Sigurimi i qetsis ne bletore.


                        Nentor

 Te kryhet ngrohja e shoqrive,
-Vertetimi se si funksion ventilimi,
-Mbrojtja e bletve nga ererat,
-Pastrimi nga bletet e vdekura,
-Vertetimi nese kosheret jan te mbrojtura nga minjet a po mos ka hyr donje i till ne koshere.
-Mbrojtja e bletve nga shpezet,
e veqenarishte nga pikthi.


                     Dhjetor

Koh pas kohe vizitohet bletishtja per vertetimin e gjendjes,
-Heqja e debores se lagur dhe e bletve te vdekura,
-Nese debora nuk eshte e lagesht nuk duhet te heqet,
-Kontrollimi i ventilimit dhe brojtja nga brejtsit,
-Vazhdimi i mrojtjes nga shpezet,
-Ndegjimi i zhurmes se bletes me  ane te gupit plastik, vlersimi i gjendjes, e sipas nevojes ti jete ndihme.
-Riparimi i paisjeve dhe aparateve per bletari.


 Ktote dhena i dhash per bletar te ri per tju kujtuar punet qe ju kan mbetur  
dhe pas muajit dhjetor do tijap edhe per muajte ne vazdim qe te jemi ma te pergaditur per dimrimin e bleteve.

Keto te dhena jan  dhen ne forme te shkurtur  por duhet qe te shfletoni literatur dhe ti pytni bletaret me pervoj.

   Ju pershendes te gjith bletaret  dhe antaret e forumi.
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Sponsored content
Kalendari i punëve ne bletari Empty
MesazhTitulli: Re: Kalendari i punëve ne bletari   Kalendari i punëve ne bletari Empty

Mbrapsht në krye Shko poshtë
 
Kalendari i punëve ne bletari
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
B L E T A R I A :: Bletërimi, zgjuat (kosheret) dhe pajisjet :: Bletërimi dhe zgjuat e bletëve-
Kërce tek: