A mundemi te diktojme ne se mjalti eshte I fllasifikuar
Per te thene te verteten eshte mjaft e veshtire te dallojme mjaltin e paster nga ai I fallsifikuar pasi teknollogjia e industries ushqimore eshte mjaft e avancuar sa arrin te prodhoje produkte aomatike te mjaltit
Sigurisht qe mjalt te fallsifikuar ka gjitheandej dhe eshte problem nderkombetar,por n je bleterrites I mirefillte ka gjasa qe ta dalloje ate ne krahasim me bleresit ,pasi syri i tij eshte stervitur si ne pamje dhe ne shije
Edhe laboratoret po perpiqen te ecin paralel me diktimin e hileve te perdorur ne mjalte
Ne treg gjithkush shet mjalte dhe te gjithe I bejne reklame mjaltit per origjinalite tbile me cmim te njellojte si ata qe e kane realisht mjalt blete dhe ata qe nuk e kane ,pavaresisht se mjalti I fallsifikuar ka nje kosto shume te lire. Te ushqerit e bleteteve me sheqer,glukoze ,melase,shurup misri,dextroze etj apo manipulimi I mjaltrave te dobet cilesisht si psh ai menjes (prej afideve i cili nuk lejohet per konsum publik por fatkeqesisht ai eshte i pranishem ne treg i manipuluar) apo mjalti i Mares me esencat e bimeve aromatike mjaltese per t’i dhene aromen e mjaltit karakteristik te bimes perkatese per te rritur ne dukje cilesine dhe cmimin
Ne manipulimin e mjaltit jane te perfshire qe nga individet prodhues dhe tregetues deri ne biznese qe merren me tregetimin e mjaltit
Sigurisht do te pranojme se ne mjaltera te manipuluara nga industria ku ne etiketat e tyre shprehet se pervec mjaltit ka dhe ingredient te tjere ,kjo gje eshte pranueshme dhe cdo klient di se cfare kerkon dhe cfare blen
KLIENTE blini mjalt te Kristalizuar !
KLIENTE blini pite me mjalte !
(Ne kete rast kufizohen njerzit qe manipulojne mjaltin , vetem bleterritesi mund te jete hileqari,pra pakesohet mundesia e manipulimit nga manipulatoret e mjaltit)
Por une si klient zakonisht mjaltin e blej ne sezonet e prodhimit per te qene me I garantuar –me thote nje miku im-pasi eshte dhe I lengshem-
Ndersa une I them ,kam vite e vite qe merrem me blete dhe druaj te blej mjalte vete pasi nuk jam I sigurte , tani mjalt hyn gjithandej nga jashte tregut shqiptar dhe po te shikosh rrugeve shitet mjalte ne bidona plastike me shumice ,ah sikur te ishte mjalt .
Une I njoh te gjithe bleterritesit e Gjirokastres asnje prej tyre nuk tregeton mjalte anes rruges automobilistike apo dhe gjetke ne tregje pasi ne nuk kemi asnjhehere mjalte qe te ngelet pa u shitur per te mos thene qe ate dite qe e nxjerrin te nesermen nuk ka snje bleterrites mjalte pasi kerkesat jane shume te medha per te ,nje pjese te konsiderueshme e merr tregu Grek
Ja disa nga menyrat e thjeshta per te testuar mjaltin te cilat jane orientuese dhe jo fort te sakta
-Hedhja e mjaltit ne uje
Ne nje gote qelqi hedhim mjalte te lengshem nje luge kafe e leshojme mengadale,ai do te bjere gradualisht ne fund te enes pa u shperbere,tretja e tij eshte e veshtire dhe e ruan masen per nje fare kohe
Mjalti i fllasifikuar veprohet si me siper por vihet re se ai shperbehet dhe uji ngjyroset me shpejt ,ne fund te enes nuk arrin te zbrese i gjithe mjalti
-Prova e djegies
Kjo prove behet per te pare nese ka permbajte sheqeri ne mjalt (Saharoze)
Ne nje tigan te vendosur mbi zjarr hedhim nje luge mjalt real dhe nje luge me sheqer do te vini re se sheqeri karamelizohet ndersa mjalti jo
Neqofte se mjalti i proves do te karamelizohet do te thote se ka permbajtje sheqeri
-Prova e drites
Sheqernat e mjaltit e perthyejne rrezen e drites
Nje ene qelqi me mjalte real i vene perpara nje burimi drite te forte perthyen rrezet nga e djathta e kunderta ndodh me mjalterat e fallsifikuar e perthyejne ne te majte ose e difuzojne
-Prova e letres thithse
Po te hedhesh nje luge kafe mjalti real ne letrat thithese do te veme re se ai thithet shme pak dhe nuk te ngjit doren kur je duke e mbajtur letren thithese
Ndersa pe te hedhesh mjalt te fallsifikuar letrathithese do te thithe nga ky mjalt dhe dora qe mban letren do te laget pas njefare kohe
-Me laps kopjativ
Percaktimi ne se mjalti nuk eshte i pjekur duhet te jete jo me shume s 18 % lagshtia ne kete rast lapsi kopjativ i lagur ne mjalte nuk shkruan, kur mjalti ka lageshtire me shume se 20% lapsi kopjativ i lagur ne mjalte mund te shkruaje ne leter